Hírek

 • Dél-Afrika érdeklődik a magyar buszgyártási technológia iránt​

  Dél-Afrika érdeklődik a magyar buszgyártási technológia iránt​ ( A találkozó létrejöttében a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter is közreműködött. ) A Dél-Afrikai Köztársaság a fekete kontinens gazdasági motorja: a Szaharától délre jóformán egész Afrika fejlődésére kihat az, ami ebben az országban történik....

 • Bemutatták a magyar fejlesztésű és magyar gyártású elektromos buszt

  Az evopro cég magyar fejlesztésű és magyar gyártású elektromos buszát mutatta be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter,aki azt szeretné, ha Magyarország Közép-Európa vezető országa lenne az elektromobilitás terén. 

 • MTI_Gazdaság

          Gazdaság-közlekedés-kutatás-fejlesztés –MTI hírek Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az evopro Kft.     Budapest, 2015. április 19., vasárnap  (MTI) – Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az evopro systems enineering Kft., a beruházás az Európai Unió és a magyar állam csaknem 675 millió forintos támogatásával, 1,365 milliárd...

Projektek

 • Öko – Flotta projekt

  A DePla Kft körültekintő hazai piackutatás és nemzetközi kitekintést követően megvizsgálta az alternatív energiák, megújuló energiaforrások körét, illetve a meghatározó környezetvédelmi szempontokat...

 • Öko – Flotta projekt

  Jövőkép = Biogáz A CNG üzemanyaggal működő motorok kialakításuk révén alkalmasak a biogázzal történő üzemelésre...

 • Miért érdemes Magyarországnak autóbuszt gyártani?

  A jelenlegi helyzet, a korszerűsítő-felújítás, mint ugródeszka, valamint a kitörési lehetőségek...

Dél-Afrika érdeklődik a magyar buszgyártási technológia iránt​

Dél-Afrika érdeklődik a magyar buszgyártási technológia iránt​

( A találkozó létrejöttében a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter is közreműködött. )Dél Afrika_ Buszgyártás_Klaszter

A Dél-Afrikai Köztársaság a fekete kontinens gazdasági motorja: a Szaharától délre jóformán egész Afrika fejlődésére kihat az, ami ebben az országban történik. Márpedig most a kormányzat nagyarányú gazdaságfejlesztési programot hirdetett, amely még a távoli Magyarországon is kínálhat üzleti lehetőségeket. A magyar buszgyártóknak például különösen vonzó lehet a dél-afrikai tömegközlekedés átfogó korszerűsítése, amely párosul az ottani iparosítási törekvésekkel.

A dél-afrikai Gauteng tartomány üzleti küldöttsége ezzel a céllal kereste fel a MABI telephelyét, ahol megtekintették a vállalat sorozatban gyártott és az evopro által nemrég fejlesztett járműveit. Különösen a Modulo buszcsalád alternatív meghajtású modelljei keltették fel az érdeklődésüket, mert a sűrűn lakott dél-afrikai nagyvárosokban szintén nagy utastömeget szállító, ugyanakkor környezetkímélő járműrendszereket szeretnének forgalomba állítani a következő években. A 13 millió lakosú tartomány az ország, sőt Afrika egyik legfejlettebb régiója, hiszen itt található a világ egyik pénzügyi központjának tekintett Johannesburg és maga a főváros, Pretoria is.

A megbeszélésen Tembeka Mhlekwa, a fővárosi régió gazdaságfejlesztésért felelős igazgatója elmondta: a látottak alapján megérte idáig elutazniuk. Dél-Afrika ugyanis nagy lehetőséget lát az elektromos vagy egyéb környezetkímélő meghajtással rendelkező városi buszok forgalomba állításában, mert a tömegközlekedés minőségi fejlesztése már elodázhatatlan. Johannesburgban létesült nagy teljesítményű BRT (Bus Rapid Transit) szolgáltatás, de az inkább az elővárosi forgalmat látja el. A dél-afrikai kormány a szigorúan szabályozott közösségi közlekedési piac fejlesztésére több szintű stratégiát alkotott, és ennek végrehajtásában számít azokra a külföldi partnerekre, akik inkább a technológia és licencek értékesítésével, illetve a működéshez szükséges szolgáltatások biztosításával tudnának részt venni az együttműködésben.

Pethő József, az evopro Holding Zrt. üzletfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a magyar autóbuszipar is keresi az új piaci lehetőségeket, és ennek szellemében a mobilitás mint szolgáltatás értékesítésére fókuszál. Ezért olyan modern buszrendszerek kialakítása a cél, amelyek rugalmasan alkalmazkodnak a megrendelő igényeihez a kívánt üzleti modellben.

A küldöttségben levő dél-afrikai üzletemberek az együttműködés konkrét lehetőségeit hozták szóba. A fejlett járműiparral rendelkező országban igen magas hazai beszállítói részarányt kell felmutatni abban az esetben, ha egy külföldi partner az egyébként komoly állami támogatásban részesített tömegközlekedésnek szállítana buszrendszereket. Ugyanakkor előnynek számít, ha ezeket a buszrendszereket a gyártó vagy licenctulajdonos ellátja az intelligens mobilitáshoz szükséges fedélzeti infokommunikációs eszközökkel is.

A megbeszélések végén a felek megállapították, hogy jelen pillanatban az időzítés kiváló lenne egy buszgyártási technológiai együttműködés elindítására, hiszen ehhez mindkét országban megvannak a szükséges jogi, politikai, pénzügyi és társadalmi feltételek. A tárgyalások hamarosan folytatódnak, immár a megfelelő kormányzati szervezetek bevonásával. illetve támogatásával is.